Siirry sisältöön

Haketus metsänhoitoyhdistyksille

Teemme haketusta metsänhoitoyhdistyksille. Tarvittaessa haketamme ja kuljetamme haketta myös metsänhoitoyhdistysten asiakkaille.

Ohjeet metsänhoitoyhdistyksille

Miten varastoida haketettavaa puuta?

Haketettavan puun varastoinnissa kosteuden hallinta on pääroolissa. Puun tulisi olla haketettaessa mahdollisimman kuivaa parhaan hakelaadun takaamiseksi.

Haketettava puu kannattaa kasata korkeisiin kasoihin. Mitä korkeampi kasa, sen kuivempana sen säilyy. Kasan ylimmän kerroksen tulisi muodostaa lippa, joka suojaa alempia puita. Tuulinen sijainti auttaa myös pitämään kasan kuivana.

Vaatimukset haketuspaikalle

Haketuspaikalla täytyy olla kantava tie, jossa pääsee kääntymään täysperävaunuyhdistelmällä. Haketta ei kuormata niin, että tyhjän auton nokka olisi metsään päin, vaan auto käännetään ympäri, jolloin kärryn ohi pitää myös päästä.

Haketettava puu – mikä sopii hakkeen raaka-aineeksi?

Haketettavaksi raaka-aineeksi sopii puhdas puu, kuten energiapuu, harvennuspuu, koko puu, puiden lahot ja ylilahot osat sekä muut enintään 60 cm halkaisijaltaan olevat puumateriaalit. Haketettavan materiaalin joukossa ei saa olla hiekkaista tai likaista puuta eikä metallia tai kiviä.